Om fraktkostnader

Om fraktkostnaderFraktkostnaden gör ibland att det inte lönar sig att göra en beställning över nätet i jämförelse med att köpa produkten i den lokala butiken. Fraktkostnaden kan också göra att det inte är motiverat att göra en beställning, till exempel om man bara ska ha någon liten sak så känns det onödigt att betala 49 kr i frakt. Då kan man antingen vänta tills man vill beställa fler saker samtidigt eller gå ihop med någon annan som också vill beställa och sen dela på fraktkostnaden.

Många webbutiker vet att kostnaden för frakten är en hög tröskel för kunderna. Därför erbjuder en del fri frakt, andra erbjuder fri frakt från och med ett visst ordervärde. Under speciella kampanjer kan webbutikerna också erbjuda fri frakt för att locka tveksamma kunder till köp.

Själv är jag väldigt känslig för fraktkostnaden och har många gånger låtit bli att göra en beställning på grund av fraktavgiften, men jag har också många gånger gjort impulsköp när butiker erbjudit fri frakt. Så det är på gott och ont för min del, men visst vill man alltid ha gratis frakt så är det ju.

En del webbshoppar erbjuder fraktalternativ i olika prisklasser, från gratis och uppåt och med eller utan klimatkompensation och så vidare. Oftast är det minst kostsamma fraktalternativet då något långsammare än de som kostar mer. Så har man tid att vänta ett par dagar på sin beställning kan man välja det kostnadsfria alternativet medan den som vill ha sina varor snabbt kan välja att betala för ett dyrare fraktalternativ.

En av de webbshoppar som har många alternativa fraktsätt att välja mellan är adlibris. Där kan du få gratis frakt om du handlar för minst 99 kr, men du kan även välja att betala lite mer och få ditt paket snabbare. De har också olika miljövänliga fraktalternativ, både för privatpersoner och företag.

Personligen tycker jag detta är en mycket bra idé, låg fraktkostnad men lite längre leveranstid men med möjlighet att välja snabbfrakt om man önskar till ett högre pris. Självklart förstår jag dock att detta endast är något större webbutiker kan erbjuda eftersom de kan teckna speciella avtal med fraktbolagen eftersom de har många kunder. Men att kunna väljer låg eller ingen fraktkostnad för en längre leveranstid tycker jag är mycket trevligt. Oftast behöver man inte grejerna direkt utan man är otålig och vill ha sakerna direkt.

Ett alternativ som vissa butiker erbjuder är att hämta varan i butik kostnadsfritt. Det kan vara att de har butiker lite här och var som de skickar varan till så att man kan hämta ut den där istället för på på posten. Sen är det också så att vissa butiker, som webhallen, har lagerför vissa varor i sina olika butiker och att man då kan se lagersaldot på vad de har inne och att man bokar och betala på nätet för att sedan hämta ut den på plats och då behöver man givetvis inte betala någon frakt. Detta alternativ är det dock inte många butiker som har, då det är strikta nätbutiker, men det kan vara värt att kolla upp om det finns någon uthämtningsplats för att undvika frakten samtidigt som man kan hämta varan inom kort eller kanske samma dag.

Sen beror det lite också på vad man ska handla. Om jag ska köpa något för flera tusen och det ingår en frakt på 200 kronor så är det inte hela världen, även om jag egentligen vill ha gratis frakt om man köper något så dyrt.