Ångra ett köp

Om ångerrätten vid distanshandelAlla seriösa webbutiker informerar sina kunder om köpvillkor och vad som gäller ifall man skulle ångra sitt köp och vilja returnera en vara. Mitt råd är att du alltid ska ögna igenom köpvillkoren och se vilka möjligheter du har att ångra ditt köp. Enligt distansavtalslagen ska du som kund ha 14 dagars ångerrätt från det att du mottagit varan, men det finns undantag då ångerrätten inte tillämpas.

Det är nämligen inte i alla lägen denna regel gäller. I köpvillkoren brukar webbutikerna informera om vilka regler som gäller hos dem. Exempelvis brukar man inte få returnera hygienartiklar och underkläder av hygieniska skäl. Det kan också finnas undantag om förpackningen är bruten, så det kan vara värt att kolla upp.

Om du är osäker på ditt köp ska du alltid handskas försiktigt med varorna du fått hem. Du kan inte returnera produkter som råkat bli fläckiga och liknande. De måste returneras i det skick de kom i. Öppna inte heller förpackningar eller plomberingar om du vill kunna skicka tillbaka varan.

Har du beställt en specialbeställd produkt, till exempel ett måttsytt klädesplagg, en specialbeställd tavla och liknande så har du inte rätt att ångra köpet enligt distansavtalslagen.

Tänk också på att vissa webbutiker kräver att du först meddelar dem innan du returnerar din vara. Dessutom är det du som ansvarar för att varan kommer fram som den ska till butiken och oftast är det du som får betala returkostnaden. Därför kan det ibland vara mer kostsamt att skicka tillbaka en produkt än att behålla den. Ibland skickar butiken med en lapp som du kan använda för att returnera varan med. Jag har gjort en sådan retur en gång och då skulle man sätta fast en förtryckt klisterlapp utanpå paketet som skulle returneras. På lappen stod alla adressuppgifter till butiken plus att butiken stod för portot. Sen skulle jag skicka med en speciell lapp inuti paketet där jag angav vilka varor jag ville returnera. Jag behövde alltså inte betala något när jag lämnade in paketet på posten, men butiken drog sen av returavgiften på de pengar jag skulle få tillbaka för varorna jag lämnade i retur.

Hallå Konsument har en bra artikel om distansavtalslagen där du kan läsa mer om ångerrätten och få information om när den gäller och inte gäller. Har du funderingar så får du gärna skriva till mig och fråga, jag hjälper gärna till att reda ut oklarheter ifall du tycker det är snårigt att veta vad som gäller.

Jag har själv utnyttjat ångerrätten ett flertal gånger och det har alltid fungerat bra för mig. Jag har också reklamerat varor, det vill säga hävt köpet på grund av att varan varit felaktig, och det har också fungerat bra för mig.

Vid reklamation ska man som kund inte behöva stå för några extrakostnader som returavgifter och liknande. Är varan felaktig så är det butikens uppgift att åtgärda felet. Vissa butiker är bättre på detta än andra, men stå på dig, du har rätten på din sida och butikerna brukar vara tillmötesgående då de inte vill ha missnöjda kunder som ger butiken dåliga omdömen eller varnar familj och vänner om att handla därifrån.