Vilken betalningsmetod ska jag välja?

Fakta om betalningsmetoderKortbetalning, direktbetalning via bank, banköverföring och faktura. Detta är bara några av de betalningsmetoder som man kan stöta på som nätshoppare. Ibland erbjuder butiken flera olika alternativ, ibland endast ett. Men vissa butiker erbjuder även att betala med paypal, payson, skrill, neteller och andra nätplånböcker. Vissa butiker tillåter betalningar över SMS och den nyaste tekniken med Swish växer så att det knakar och i framtiden kan mycket väl var och varannan butik ta emot Swish-betalningar.

Har du möjlighet att själv välja betalningsmetod ska du ta den du känner dig mest bekväm med. Att betala mot faktura anses i allmänhet som ett av de säkraste alternativen då du inte betalar förrän du fått varan och godkänt den. Innan du väljer att betala mot faktura bör du kolla upp om butiken tar ut någon fakturaavgift och hur stor den i så fall är. Det finns dock en fara med fakturor och det är att man lätt glömmer bort dem och de blir liggandes och förfaller. När en faktura förfaller hanterar butikerna detta lite olika, i de flesta fall tillkommer en påminnelseavgift, vilket blir lite snopet om man nu trott att man gjort ett klipp.

På samma sätt är postförskott ofta ett säkert alternativ, om än ett alternativ som brukar vara ganska dyrt då det kostar cirka 50-100 kr, så det är inte alltid förstavalet bland betalningsmetoderna. Betalar du mot postförskott betalar du när du löser ut ditt paket på utlämningsstället och en stor fördel är att du kan använda kontanter att betala med när du hämtar ut varan, detta är en viktig grejj för många.

Kortbetalning är ett smidigt sätt att betala sin beställning på. Då behöver man inte komma ihåg att betala fakturor eller att själv lägga in betalningen via banken. Betalar du med kort så dras pengarna i förväg, en så kallad förskottsbetalning som görs innan du fått varorna. En del butiker kräver detta för att skicka en beställning. Det är ju inte bara kunder som är osäkra på om butiker är seriösa, även butiker behöver känna en trygghet i att kunden faktiskt kommer betala för sig och hämta ut beställningen. Det kostar butikerna mycket i administrativa avgifter med outhämtade paket eller obetalda beställningar.

Att direktbetala från din bank är också smidigt. Har du en dosa behöver du inte ha kortet framme utan kan betala direkt med dosan. Har du ett mobilt bankid så blir det ännu smidigare.

Väljer du banköverföring så måste du logga in på din bank och göra en ”manuell” överföring till ett bankgiro- eller postgirokonto. Den stora nackdelen med detta alternativ är inte den extra administrationen från din sida utan att det tar några dagar innan butiken får pengarna och de flesta butiker skickar inte produkterna innan de fått in pengarna på kontot så därmed ökar leveranstiden.

Nätplånböcker är oftast väldigt smidigt och då är paypal den vanligaste varianten. Har du pengar på ditt konto så är det bra om man kan utnyttja det.

Swish är som sagt på uppgång och blir förmodligen en stor betalningsmetod i framtiden. Med swish så kan du enkelt betala med mobilen och pengarna förs över direkt till mottagarens konto.

Ska du betala med kort är det viktigt att tänka på säkerheten. Webbshoppen ska erbjuda en krypterad lösning, om siten är krypterad kommer webbadressen börja med https. Handla aldrig med kort från en okrypterad site eller en webbshop som inte verkar seriös.

Själv tycker jag metoden med direktbetalning via Internetbanken är det bästa alternativet. Det kräver att du har tillgång till din bankdosa så att du kan logga in och godkänna beställningen inne från ditt bankkonto direkt i samband med beställningen. Fördelen med direktbetalning är att betalningen går via banken utan mellanhänder som kan snappa upp några kortnummer och liknande. Men precis som med kortbetalning är också direktbetalning en typ av förskottsbetalning till butiken, så du har inga möjligheter att hålla inne med betalningen tills att du fått varorna eller hålla inne en betalning om någon tvist skulle uppstå mellan dig och butiken.