Se upp för kopior!

Var vaksam när du handlar så du inte köper piratkopiorAlla vill vi ju göra en bra affär och få så mycket för pengarna som det bara går. Därför är det bra att använda prisjämförelsesiter som prisjakt och pricerunner där du kan kolla upp hur mycket en vara kostar i olika butiker. Alla butiker är inte anslutna till dessa prisjämförelsesystem, men du kan få ett hum om var prisnivåerna ligger och utgå från det när du letar runt. Det är inte heller alla typer av produkter som brukar finnas med i dessa prisjämförelser.

Via dessa prisjämförelsesiter kan du också se vad andra kunder har haft för erfarenheter av butiken i fråga och vad de har varit nöjda eller missnöjda med. Utifrån det kan du bilda dig en uppfattning om företaget är seriöst eller inte.

Tyvärr är inte alla webbshoppar pålitliga. I kategorin hud, hår, parfym och smink ska man verkligen se upp med var man handlar. En del webbutiker säljer kopior och du får betala dyrt för något som inte är i närheten av den produkt du tror att du köper. Dessutom kan produkten vara skadlig.

Ibland kan man bli förvirrad av omdömen på dessa typer av siter. En del kunder hävdar att de är jättenöjda med sina produkter, andra säger att företaget säljer fejkprodukter. En av förklaringarna till detta kan vara att butiken ibland skickar ut originalprodukter och ibland billiga kopior, därav de mixade omdömena.

Andra varningssignaler kan vara att priset är alldeles för lågt för att vara sant, att siten inte ser seriös ut och blandar svenska och engelska, att webbshoppen inte använder varumärkesloggor utan använder några loggor som är snarlika eller skippar loggor totalt.

Det bästa sättet att ta reda på om en butik säljer äkta vara är att vända sig till företagets svenska kontor och fråga vilka som är auktoriserade återförsäljare av deras produkter. Finns inte företaget med på denna lista bör du dra öronen åt dig och välja en annan butik för att vara på den säkra sidan.

Har du köpt en produkt som du misstänker är fejk kan du först leta lite på Internet och se vad de som är vana vid varumärket säger är klassiska kännetecken på äkta vara och varningssignaler på att det är fejk. Du kan också vända dig till varumärkets svenska kontor och fråga om råd om hur du ska gå till väga för att ta reda på om din vara är äkta eller inte.

När det kommer till de svenska butikerna är det väldigt få aktörer som säljer kopior av varor. Jag har dock fått höra att det finns problem med kopior hos en del butiker inom branscherna hudvård, hårvård och doft. Men utöver det är det som sagt få butiker som säljer fejkade produkter och när det kommer de till de stora aktörerna på marknaden så kan du vara säker på att det du köper motsvarar det som står på siten. Skulle du mot all förmodan råka få en fejkprodukt när du handlar från stora butikskedjor som Åhlens och Kicks så rör det sig med största säkerhet om ett misstag och de lär med all sannolikhet vara tillmötesgående om du klagar då de inte vill sälja märkeskopior eller ha negativa omdömen.

Det är inte bara på grund av hälsoskäl man bör undvika märkeskopior, det finns många fler anledningar. Rent etiskt är det förstås förkastligt att företag stjäl någon annans design eller profiterar på väletablerade varumärken genom att använda deras loggor på undermåliga produkter. Men det finns andra skäl att undvika piratkopior. Dessa säljs nämligen ofta av kriminella inom organiserad brottslighet som inte bryr sig om varken människorna som tillverkar produkterna, miljön eller lagstiftning.